Concert #884 op 14 september 2022 door Stef Tuinstra

1Uit Suite du deuxieme ton: Louis-Nicolas Clérambault
a) Plein Jeu(1676-1749)
b) Duo
c) Basse de Cromorne
d) Récit de Nazard
e) Flûtes
f) Caprice sur les Grands Jeux
2Fantasia in d (d2)Jan Pieterszoon Sweelinck
SWV 259(1562-1621)
3Mit Fried und Freud ich fahr dahinDieterich Buxtehude
a) Contrapunctus I(1637-1707)
b) Evolutio
c) Contrapuntus II
d) Evolutio
e) Klag-Lied
BuxWV 76
4Improvisatie
Korte improvisatie in Duitse barokstijl – koraalverset
5Praeludium et Fuga D durJohann Sebastian Bach
BWV 532(1685-1750)

1 op koororgel, 2-5 op hoofdorgel

Biografie

Stef Tuinstra studeerde orgel, piano, clavecimbel en trombone aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Hij behaalde Summa Cum Laude het Master-diploma voor orgel, het 1e graads diploma kerkmuziek en koordirectie, de Prix d'Excellence voor orgel en de koraalprijs ter gelegenheid van het Nationaal Improvisatie Concours te Bolsward. Ook werd hij onderscheiden bij het Internationaal Clavecimbel Concours te Brugge.

Hij is in deeltijd zowel organist van de Martinikerk als van de Nieuwe Kerk te Groningen en is leider van de Noord-Nederlandse Orgel-Academie (NNOA). Stef Tuinstra concerteert en is masterclassdocent in verschillende Europese landen, Japan en de USA. Hij staat bekend als inventief improvisator in verschillende stijlen van Renaissance tot hedendaags. Zijn CD’s worden gezien als baanbrekend, van hoog artistiek niveau en blijvend actueel. Twee produkties ontvingen een gedeelde Edisonprijs. Een 3-cd album met de integrale orgelwerken van Georg Böhm wordt wereldwijd beoordeeld als een nieuwe interpretatiestandaard voor barokke Noord-Duitse orgelliteratuur en kreeg o.a. in ‘Luister’ een 10.

Als gecertificeerd orgelbouwadviseur werkt Stef Tuinstra nauw samen met diverse protestantse kerken en stichtingen in Nederland en met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Inmiddels heeft hij al 160 projecten op zijn naam staan en daarbij ook internationaal een gezaghebbende reputatie opgebouwd. Ook is hij auteur van diverse (internationale) publicaties over orgelbouw en -spel. Zie op www.nnoa.nl.