Concert #883 op 7 september 2022 door Thiemo Janssen & Agnes Luchterhandt

1Toccata F dur [AL]Dieterich Buxtehude
BuxWV 156(1637-1707)
2Canzona C dur [AL] 
BuxWV 166
3Passcaglia d moll [AL] 
BuxWV 161
4Concerto a mollAntonio Soler
voor twee orgels, vierhandig gespeeld(1729-1783)
a) Andante
b) Allegro
5Sonata F durGaetano Piazza
voor twee orgels, vierhandig gespeeld(1725-1775)
a) Presto
6Schmücke dich, o liebe Seele [TJ]Johann Sebastian Bach
a 2 Clav et Ped(1685-1750)
BWV 654
7Passacaglia c moll [TJ] 
BWV 582

Biografie

Thiemo Janssen werd geboren in Freiburg im Breisgau en studeerde in Hannover, Lyon en Hamburg Kerkmuziek, Muziektheorie, Klavecimbel en Orgel bij o.a Ulrich Bremsteller, Louis Robilliard en Wolfgang Zerer bij wie hij zijn studie afsloot met het Concertexamen voor orgel. Via lessen bij Harald Vogel maakte hij kennis met het Noord-Duitse orgellandschap.

Van 1995 tot 2000 was Thiemo kantor-organist van het Woehl-orgel van de St. Nicolaus in Friedrichshafen am Bodensee. Daar gaf hij leiding aan de Internationale Orgelakademie Bodensee en een uitgebreide koorpraktijk. Sinds 2000 is hij samen met zijn vrouw Agnes Luchterhandt organist van het wereldberoemde Arp Schnitger-orgel van de Ludgerikirche in Norden. Tot 2006 onderrichtte hij aan de Musikhochschule in Hamburg.

Thiemo Janssen is als solist en Masterclass-docent internationaal actief. Hij concerteert regelmatig op belangwekkende orgels in Europa, Japan, Korea en de VS, waarbij hem naast de Oude Muziek ook de Duitse en Franse symphonische orgelmuziek na aan het hart liggen. Verscheidene radio en CD-opnames documenteren zijn veelzijdige repertoire. Zijn eerste samen met Agnes Luchterhandt opgenomen CD werd met de "Preis der deutschen Schallplattenkritik" onderscheiden. In december 2021 verscheen de nieuwste CD, opgenomen op de historische orgels van Osteel en Uttum.

Biografie

Agnes Luchterhandt groeide op in een muzikale familie in Detmold. Door een studie Kerkmuziek aan de Hochschule für Musik und Theater in Hannover ontwikkelde zich bij haar een grote interesse voor Oude Muziek en koorzang. Reeds op 19-jarige leeftijd volgde ze lessen bij Harald Vogel en leerde ze de historische orgels van Ost-Friesland kennen. Verdere muzikale opleiding genoot ze bij Heinz Hennig, Ulrich Bremsteller en voornamelijk Wolfgang Zerer, bij wie ze na het behalen van de DM-graad de UM-graad behaalde aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen.

Sinds 1999 is ze organiste van het wereldberoemde Arp Schnitger-orgel van de Ludgerikirche in Norden en artistiek leider van de concertreeks die daar elke zomer wordt gehouden. Sinds 2000 deelt ze deze plek met haar man Thiemo Janssen. Voor haar eerste CD ontving ze in 2006 de "Preis der deutschen Schallplattenkritik". In 2009 was ze in het kader van een artistiek verlof assistent-organist aan de Dom van Berlijn Ze geeft concerten in binnen- en buitenland en maakte diverse CD, radio en TV-opnames.