Concert #882 op 24 augustus 2022 door Berry van Berkum & Steven Kamperman

Muziek voor de ziel

1FacadesPhilip Glass
(Glassworks 05)(*1937)
2Birds, drums and signalsWillem Tanke
(*1959)
3Improvisatie
4Spiegel im SpiegelArvo Pärt
(*1935)
5Dialoog ISteven Kamperman
(*1970)
6Étoile du soireLouis Vierne
(1870-1937)
7Dialoog IISteven Kamperman
8Pavana LachrimaeJan Pieterszoon Sweelinck
arr. Berry van Berkum(1562-1621)
9LitanieJan Welmers
(1937-2022)

Biografie

foto: A. Willemse
Berry van Berkum studeerde orgel, improvisatie en piano aan het conservatorium te Arnhem. Hij studeerde verder bij Bert van den Brink (improvisatie) en bij Andries van Rossem en Klaas de Vries (compositie). Hij behaalde meerdere malen prijzen op internationale orgelconcoursen (o.a. bij het Dollard Festival). Hij is als solist te beluisteren op verschillende CD’s met werken van Bach, Böhm, Frescobaldi, Messiaen en Welmers.

Als improvisator is hij actief op het gebied van jazz en filmbegeleiding. Hij speelt regelmatig bij zwijgende films in kerken en theaters.. Na jaren gespeeld te hebben met jazzsaxofonist Gijs Hendriks, Nippy Noya en vele anderen maakt hij deel uit van het in 2013 opgerichte HOT ( Het Orgel Trio, www.hetorgeltrio.nl ). Dit experimentele trio speelde op vele nationale en internationale festivals. Hun CD's “Bird en Beyond”, geïnspireerd op muziek van Charlie”Bird”Parker, en "Reflections of Duke" kregen unaniem lovende recensies.

Van Berkum concerteerde als solist met muziek van Bach tot Messiaen in Europa en de Verenigde Staten. Hij gaf masterclasses improvisatie in binnen- en buitenland. In 2011 is hij benoemd als organist van de Nicolaïkerk te Utrecht en als artistiek adviseur van de Stichting Culturele Evenementen Nicolaïkerk. Sinds 2017 is hij tevens organist van de Dominicanenkerk te Zwolle.

Daarnaast is hij sinds 2000 werkzaam als componist. Zie voor o.a. overzicht concerten, CD’s en composities: www.berryvanberkum.nl

Biografie

Componist en klarinettist Steven Kamperman (1970) heeft een achtergrond in de jazz- en improvisatiemuziek. Met zijn groep 1 Step 7 Seas verzorgde hij de eerste Young VIP-tour in 1998 en speelde aansluitend o.a. op het North Sea Jazz Festival.

Vanaf 2000 tot 2013 profileerde hij zich voornamelijk op het grensvlak van improvisatie en wereldmuziek. Met zijn Turks-Nederlandse ensemble Baraná speelde hij van Mexico tot Siberië en kreeg hij meerdere vijfsterrenrecensies in o.a. De Volkskrant en Jazzism. Hij heeft sinds 2014 een succesvol duo met het Franse draailierfenomeen Valentin Clastrier waarmee hij de internationaal zeer goed ontvangen CD Fabuloseries maakte (o.a. 5 sterren in het gezaghebbende fRoots en vermelding in de Top 10 CD van 2017 volgens het Amerikaanse blad Cadence). Hij was met dit duo ook te zien bij Vrije Geluiden. Verder treedt hij regelmatig nationaal en internationaal op met HOT Het Orgel Trio, een trio dat zich succesvol toelegt op het hercomponeren van jazzklassiekers, toegespitst op het pijporgel in de kerk.

Sinds 2013 legt Steven Kamperman zich naast een speelcarrière in toenemende mate toe op compositie. Een speciale liefde heeft hij voor muziek met een theatrale of verhalende component. Met zijn opera Roodhapje (Holland Opera) won hij de International YAMAward 2016 voor beste jeugdopera. In 2018 ging zijn eerste opera voor volwassenen, Hildegard, in première op November Music. Het NRC oordeelde met vier sterren en schreef over de prémière op November Music: ‘De eigenzinnige opera Hildegard was een hoogtepunt'.