Concert #880 op 3 augustus 2022 door Jean Claude Zehnder & Nathan Laube & Pier Damiano Peretti

Juryconcert International Martini Organ Competition

1Fantasia quinti toniCajus Schmiedtlein
(±1555-1611)
2A fancy in CWilliam Byrd
(1543-1632)
3Partite diverse sopra: "Ach, was soll ich Sünder machen"Johann Sebastian Bach
BWV 770(1685-1750)
4A fancy in dWilliam Byrd
5Valet will ich dir gebenJohann Sebastian Bach
BWV 736
6Praeludium, Fuga et Postludium g mollGeorg Böhm
(1661-1733)
7Ach wir armen SünderMatthias Weckmann
a) Versus 1 Choral in Tenor(1616-1674)
b) Versus 2 a 3
c) Versus 3 auff 2 Clavir
8Magnificat primi toniDieterich Buxtehude
BuxWV 203(1637-1707)
9Concerto d mollJohann Sebastian Bach
naar Antonio Vivaldi opus 3 no. 11
a) Allegro - Grave - Fuga
b) Largo e spiccato
c) Finale
BWV 596
10Capriccio XI (1624)Girolamo Frescobaldi
con Obligo di cantare la Quinta parte(1583-1643)
11Te Deum laudamusDieterich Buxtehude
a) (Praeludium)
b) Te Deum laudamus (Primus Versus)
c) Pleni sunt coeli et terra (Secundus Versus - auf 2 Clavier)
d) Te Martyrum (a 2 Clav. e Ped)
e) Tu devicto (cum 3 subiectis)
BuxWV 218

1-5: Jean-Claude Zehnder, 6-8: Nathan Laube, 9-11: Pier Damiano Peretti

Biografie

Jean-Claude Zehnder was van 1972 tot 2006 Professor voor Orgel aan de Schola Cantorum te Basel, waar vele prominente musici tot zijn voorgangers behoren. Hij is organist van het Johann Andreas Silbermann orgel uit 1761 in de Dom van Arlesheim. Zijn vele bezigheden omvatten het geven van concerten en maken van opnames, doceren tijdens masterclasses en onderzoek naar en schrijven over de uitvoeringspraktijk van en stilistische ontwikkeling in de muziek van Johann Sebastian Bach. Hij ontving een Eredoctoraat van de Universiteit van Dortmund.

Jean-Claude Zehnder's studie naar de vroege werken van J.S. Bach werd gepubliceerd door Schwabe (Basel) in 2009. Als primeur bevat dit werk een tijdlijn met de chronologische volgorde van circa 120 composities tussen 1695 en 1708. Stilistische parameters helpen om een beeld te vormen van de ontwikkeling van Bach, zijn jeugdige experimenten en het geleidelijk uitkristalliseren van zijn muzikale taal, die zo'n sterke invloed heeft op ons begrip van de Westerse muziek. In 2012 verzorgde hij de uitgave van deel 4 (Toccata's, Passacaglia, Pièce d’Orgue, Pastorella etc.) van de nieuwe Breitkopf editie van de orgelwerken van Bach, in 2015 volgde deel 8 (De Leipziger Choräle). Enkele maanden geleden verscheen zijn boek over de uitvoeringspraktijk, "Bach spielen auf der Orgel – eine Leidenschaft", eveneens bij Breitkopf.

Biografie

Nathan Laube is Associate Professor of Organ aan de Eastman School of Music en tevens International Consultant in Organ Studies aan de Royal Birmingham Conservatory. Zijn indrukwekkende concert-carrière voerde hem langs de belangrijkste podia op vier continenten, o.a. de Elbphilharmonie (Hamburg), Berliner Philharmonie, Royal Festival Hall (London) en het Sejong Center in Seoul. Hij verzorgde het ingebruikname concert op het gerestaureerde orgel van King’s College Chapel (Cambridge). In de zomer van 2017 was hij de eerste “Organist in Residence” tijdens het Orgelfestival rond het beroemde Christiaan Müller orgel (1738) in de St. Bavo Kerk in Haarlem. In 2020 zal hij op Tweede Paasdag het eerste solo recital verzorgen op het nieuwe Rieger-orgel in de Stefansdom in Wenen.

Nathan Laube is regelmatig te gast bij de belangrijkste orgelfestivals rond de wereld, als concertgever, docent en spreker. In april 2019 lanceerde hij de documentaire-reeks “All the Stops,” op WFMT Radio Network (Chicago), bestaande uit vier programma's van twee uur rond vele beroemde orgels in Europa en de Verenigde Staten. Zie ook http://www.wfmt.com/programs/all-the-stops/.

Hij nam twee CD's op. Het Stephen Paulus Grand Concerto op Naxos, samen met de Nashville Symphony onder leiding van Giancarlo Guerrero ontving een GRAMMY Award for Best Classical Compendium. En op het label Ambiente verscheen een solo recital opgenomen in de Stadtkirche te Nagold (Duitsland). Hij werkte samen met diverse solisten onder wie Andreas Ottensamer (eerste klarinettist bij de Berliner Philharmoniker) en Chris Martin (eerste trompettist bij zowel de Chicago als de New York Philharmonic).

Zijn opleiding ontving Nathan Laube aan het Curtis Institute of Music in Philadelphia (bij Alan Morrison), het Conservatoire Rayonnement Régional in Toulouse (bij Michel Bouvard en Jan Willem Jansen) en de Musikhochschule in Stuttgart (bij Ludger Lohmann). Hij ontving beurzen van William Fulbright en DAAD. Ook vervult hij een leidende rol bij Organ Historical Society, als voorzitter van de Friends of the Library and Archives en mede-voorziter tijdens de OHS national conventionin Rochester (NY) in 2018.

Biografie

Pier Damiano Peretti (Vicenza, 1974) studeerde orgel in zijn geboorteplaats (bij Antonio Cozza), in Hamburg (bij Pieter van Dijk en Wolfgang Zerer) en Wenen (bij Herbert Tachezi en Michael Radulescu). Tevens studeerde hij compositie bij Petrassi-leerling Wolfango Dalla Vecchia (in Padua) en in Wenen. Daarnaast nam hij deel aan de Darmstädter Ferienkurse für Neue Musik (o.a. met Wolfgang Rihm).

Van 2002 tot 2009 doceerde hij aan de Hochschule für Musik und Theater in Hannover, en in 2009 werd hij benoemd tot Professor voor Orgel aan de Universität für Musik und darstellende Kunst in Wenen.

Hij was prijswinnaar bij verschillende internationale concoursen (Bologna, Pretoria, Innsbruck, Toulouse, Hamburg, Eerste Prijs in St. Albans 1999). Een drukke concertagenda voerde hem naar vele landen in Europa, het Verre Oosten, Israël en Canada met een repertoire van oude tot hedendaagse werken.

Zijn spel werd veelvuldig opgenomen voor radio en CD (Ursina-Motette, IFO Records, Naxos, Ambiente, Tactus), hij publiceerde artikelen, doceerde tijdens, masterclasses en was jurylid bij internationale orgel concoursen (o.a. Nürnberg, Weimar, Tokyo, Odense, Dublin, Montreal, St. Albans).

Zijn eigen composities omvatten werken voor al dan niet begeleid orgel, kamermuziek, muziek voor orkest en vokale muziek. Hiermee won hij diverse onderscheidingen, o.a. de Eerste Prijs bij de Wedstrijd voor Orgel Composities in Saarlouis (2017) en de Publieksprijs bij de Weimarer Frühjahrstage für Neue Musik 2018. In 2015 ontving hij de “Outstanding artist award” van de Oostenrijkse regering.