Concert #878 op 20 juli 2022 door Leo van Doeselaar

Welke orgelmuziek had de 15-jarige Johann Sebastian in zijn boekentas?

1Praeludium d mollJohann Sebastian Bach
BWV 549a(1685-1750)
2An Wasserflüssen BabylonJohann Pachelbel
(1653-1706)
3Fuga h moll 
4Nun freut euch, lieben Christen g'meinDieterich Buxtehude
BuxWV 210(1637-1707)
5Fuga C durJohann Sebastian Bach
BWV 946
6Fantasia C dur 
BWV 570
7Fuga A dur 
BWV 950
8An Wasserflüssen BabylonJohann Adam Reincken
koraalfantasie(±1643-1722)

Biografie

Leo van Doeselaar is een veelzijdig musicus, die als organist, pianist en fortepianist een enkele eeuwen omvattend repertoire bestrijkt. Als organist heeft hij een grote concertpraktijk opgebouwd in binnen-en buitenland en is hij een veelgevraagd jurylid en docent bij internationale orgelfestivals. Hij doceerde aan de Kunsthogescholen van Amsterdam en Den Haag en vervolgens aan de Universität der Künste in Berlin, waar hij van 1995 tot 2019 ‘Professor für künstlerisches Orgelspiel’ was.

Leo van Doeselaar studeerde aan het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium orgel bij Albert de Klerk en piano bij Jan Wijn. Naast beide solistendiploma's behaalde hij de Prix d'Excellence orgel. Naast talrijke orgelopnamen omvat zijn discografie een tiental CD's samen met Wyneke Jordans met repertoire voor piano à quatre mains.

Als titulair organist van het Concertgebouw in Amsterdam treedt hij veelvuldig op in het Concertgebouw met gerenommeerde orkesten, ensembles en solisten. Daarnaast is Leo van Doeselaar, samen met Erwin Wiersinga, titulair organist van het Schnitger-orgel van de Martinikerk te Groningen. Als organist van het Barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging werkt van Doeselaar intensief mee aan het prestigieuze beeld-en geluidsproject ‘All of Bach’.

In 2007 werd hem in de Oude Kerk in Amsterdam de Jan Pieterszoon Sweelinckprijs uitgereikt vanwege zijn verdiensten voor de orgelcultuur. Zijn cd met orgelwerken van Heinrich Scheidemann (MDG) op het van Hagerbeer-orgel in de Pieterskerk werd in 2013 bekroond met zowel de Prijs van de Deutsche Schallplattenkritik als de ECHO Klassik Preis.