Concert #871 op 4 augustus 2021 door Dirk Elsemann

Improvisatieconcert

1Suite Française over een gegeven thema
a) Plein Jeu
b) Duo
c) Trio
d) Récit de Nazard
e) Basse de Trompette
f) Voix humaine en taille
g) Grands Jeux
2Passacaglia over een gegeven thema 
3Partita over "Wer nun den lieben Gott lässt walten" 
a) Choral
b) Duo
c) Trio, c.f. in alto
d) a 4 voci, c.f. in tenore
e) a 4 voci, c.f. in soprano
f) Per organo pleno, c.f. in basso
4Fantasiestück für eine Flötenuhr über ein freies Thema 
5Concerto, adagio en fuga over eigen thema’s 
6Sonate over "Ein feste Burg ist unser Gott" 
a) Allegro moderato e serioso
b) Andante sostenuto
c) Allegro
d) Fuga

Biografie

Dirk Elsemann (1977, Rhede) ontving zijn eerste orgellessen op 7-jarige leeftijd bij Alfred Heinzel in Bocholt. Van 1989 tot 1992 was hij organist van de Christuskirche in Bocholt en van 1992 tot 1993 interim-organist van de Liebfrauen tijdens de vacature van hoofdorganist. Hierna was hij van 1993 tot 1994 organist van de Parochie van Herz-Jesu, eveneens in Bocholt en daarna tot 2000 van de Heilig Kreuzkirche.

Elsemann was de eerste prijswinnaar (orgelimprovisatie) in de nationale competitie 'Jugend musiziert' in Leipzig. Hij volgde masterclasses en seminars op het gebied van artistiek orgelspel en improvisatie bij Anders Bondeman (Stockholm), Helmut Duits (Saarbrücken), Jon Laukvik (Oslo), Peter Planyavsky (Wenen), Jan Raas (Utrecht) en Daniel Roth (Parijs). Van 1995 tot 1997 kreeg hij onderricht van de toenmalige basiliekorganist Wolfgang Seifen in Kevelaer. Van 1997 tot 2004 studeerde Elsemann aan de Robert Schumann Universiteit in Düsseldorf en Kerkmuziek aan de Berlijnse Universität der Künste. Zijn leraren waren o.a. Stefan Schmidt, Leo van Doeselaar, Erwin Wiersinga, Paolo Crivellaro, Wolfgang Seifen, Raimund Wippermann en Uwe Gronostay. In 1999 won hij de Gottfried Schreuer-prijs voor artistiek orgelspel en improvisatie in Düsseldorf. In 2001 was Elsemann een beursstudent van de Alfred-Sittard-Stiftung.

Sinds 2001 is hij als kerkmusicus verbonden aan de kerk van het Heilig Kruis in Berlijn-Wilmersdorf. Hij leidt tal van masterclasses voor improvisatie. Sinds 2003 is Elsemann als docent Kerkmuziek en Improvisatie werkzaam aan de Universität der Künste in Berlijn. Van 2004 tot 2008 was bij betrokken bij de reconstructie en ombouw van het romantische Steinmeyer-orgel in de kerk van het Heilig Kruis in Berlijn-Wilmersdorf.

In 2005 slaagde hij met onderscheiding voor het concertexamen Orgel-improvisatie. Van 2008 tot 2013 was Elsemann tevens docent kerkelijk orgelspel bij het C-seminarie van de Ev. Kerk Berlijn-Brandenburg-Silezisch Boven-Lausitz aan de Universität der Künste. In 2014 werd hij door de aartsbisschop van Berlijn, Rainer Maria Cardinal Woelki, benoemd in Aartsbisschoppelijke Kerkmuziekcommissie van Berlijn. Sinds 2016 doceert hij ook orgelimprovisatie aan de Universität für Musik und Theater in Hannover. Hij geeft in heel Europa concerten en maakte vele radio- en CD-opnames.