Concert #869 op 21 juli 2021 door Leo van Doeselaar & Erwin Wiersinga

England, England....!

1Fantasie [LvD]Peter Philips
uit een Codex uit Luik, 1617(±1560-1628)
2A Sad Pavane [LvD]Thomas Tomkins
“for these destracted times”(1572-1656)
3Galliarde [LvD]Peter Philips
4A Fancy for two to playThomas Tomkins
5A Ground [EW] 
6The Queen's Alman [EW]William Byrd
(1543-1632)
7A Voluntary for the Double Organ [LvD]Henry Purcell
(1559-1595)
8A Voluntary for a flight of Angels [LvD]Georg Friedrich Händel
uit ‘Pieces for a Musical Clock’(1685-1759)
9Voluntary VII in g [LvD]Thomas Roseingrave
Andante(±1690-1766)
10Voluntary (Fugue) VIII in g [LvD] 
11Folk Tune [EW]Percy Whitlock
(1903-1946)
12Paean [EW]Herbert Howells
(1892-1983)
13Pazienza [EW]Percy Whitlock
14Fuga d moll op. 35 MWV W 1/B (1835)Felix Mendelssohn Bartholdy
Sostenuto e legato; Diapasons(1809-1847)
15Fuga c moll op. 37,1 MWV W 1/A (1835)  
Full organ

Biografie

Leo van Doeselaar is een veelzijdig musicus, die als organist, pianist en fortepianist een enkele eeuwen omvattend repertoire bestrijkt. Als organist heeft hij een grote concertpraktijk opgebouwd in binnen-en buitenland en is hij een veelgevraagd jurylid en docent bij internationale orgelfestivals. Hij doceerde aan de Kunsthogescholen van Amsterdam en Den Haag en vervolgens aan de Universität der Künste in Berlin, waar hij van 1995 tot 2019 ‘Professor für künstlerisches Orgelspiel’ was.

Leo van Doeselaar studeerde aan het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium orgel bij Albert de Klerk en piano bij Jan Wijn. Naast beide solistendiploma's behaalde hij de Prix d'Excellence orgel. Naast talrijke orgelopnamen omvat zijn discografie een tiental CD's samen met Wyneke Jordans met repertoire voor piano à quatre mains.

Als titulair organist van het Concertgebouw in Amsterdam treedt hij veelvuldig op in het Concertgebouw met gerenommeerde orkesten, ensembles en solisten. Daarnaast is Leo van Doeselaar, samen met Erwin Wiersinga, titulair organist van het Schnitger-orgel van de Martinikerk te Groningen. Als organist van het Barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging werkt van Doeselaar intensief mee aan het prestigieuze beeld-en geluidsproject ‘All of Bach’.

In 2007 werd hem in de Oude Kerk in Amsterdam de Jan Pieterszoon Sweelinckprijs uitgereikt vanwege zijn verdiensten voor de orgelcultuur. Zijn cd met orgelwerken van Heinrich Scheidemann (MDG) op het van Hagerbeer-orgel in de Pieterskerk werd in 2013 bekroond met zowel de Prijs van de Deutsche Schallplattenkritik als de ECHO Klassik Preis.

Biografie

Erwin Wiersinga (1962) studeerde aan het Stedelijk Conservatorium te Groningen bij Wim van Beek en behaalde het Diploma UM orgel met onderscheiding. Ook behaalde hij het UM diploma piano bij Gerben Makkes van der Deijl. Verdere studie volgde hij bij o.a. Harald Vogel, Marie Claire Alain en Guy Bovet.

In 2014 is hij, samen met Leo van Doeselaar, benoemd tot titulair organist op het fameuze Arp Schnitger orgel in de Martinikerk te Groningen Erwin Wiersinga was van 1997-2019 orgeldocent aan de Universität der Künste te Berlijn en sinds 2009 aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Hij concerteerde in vele Europese landen alsmede in Korea, China en Japan en de VS. In 2007 was hij solist in de Berliner Staatsoper, waar hij de orgelsolo uit de opera Doktor Faust van Busoni o.l.v Daniel Barenboim vertolkte. Hij was gastdocent aan verschillende conservatoria in Europa alsmede aan het State Conservatory van Beijing, University of Arts en Rikkyo University in Tokyo, en Theological University en Ehwa University in Seoul.

Hij is te beluisteren op verschillende CD’s, waarvan de CD ‘Orgelcultuur in Groningen’, opgenomen met enkele Groningse collega’s, werd bekroond met een Edison. In 2004 nam hij samen met het vocaal ensemble The Gents het Requiem en de Messe Cum Jubilo van Maurice Duruflé op. Deze CD werd in de internationale pers zeer lovend ontvangen en in het Franse Classic Today opgenomen in de top 10 van beste CD’s in 2005. In de USA werd de CD onderscheiden met de Classic Internet Award. Ook verscheen het complete orgelwerk van Jehan Alain, opgenomen met collega Leonore Lub voor de NCRV radio op CD.

Erwin Wiersinga is regelmatig actief in verschillende orkesten waaronder het Concertgebouworkest. In die hoedanigheid werkte hij met dirigenten als Mariss Jansons, Ricardo Chailly, Ivan Fischer, Philippe Herreweghe, Sir Colin Davis en Leonard Slatkin. In 2016 speelde hij de Amerikaanse première van het stuk Theatrum Bestiarium van Detlef Glanert met het Concertgebouworkest in de Carnegie Hall te New York. Hij is organist op het Hinsz-orgel in de Catharinakerk te Roden.