Concert #859 op 1 juli 2020 door Jan Hage

1Pièce d' OrgueJohann Sebastian Bach
Très vitement - Gravement - Lentement(1685-1750)
BWV 572
2Allein Gott in der Höh' sei Ehr' 
a 2 Clav et Ped, Canto fermo in Tenore
BWV 663
3Suite du Quatrième TonJean-Adam Guilain
a) Plein Jeu(±1680-±1740)
b) Cromorne en taille
c) Duo
d) Basse de cromorne
e) Trio
f) Dialogue
g) Pétit plein jeu
4Variations sur un thème de Clément JannequinJehan Alain
(1911-1940)
5Improvisatie
6Laudate DominumJan Welmers
(*1937)

Biografie

Jan Hage (geb. 1964) volgde orgellessen bij Kees van Eersel en studeerde vervolgens orgel (docent Jan Welmers) en Theorie der Muziek aan het Utrechts Conservatorium, Muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit Utrecht en Kerkmuziek aan het Nederlands Instituut voor de Kerkmuziek te Utrecht. Hij behaalde de diploma's Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus Orgel (met aantekening Improvisatie), het praktijkdiploma Kerkelijk Orgelspel (alle drie met onderscheiding) en het doctoraal diploma Muziekwetenschap. Vervolgens studeerde hij gedurende twee jaar orgel bij André Isoir aan het Conservatoire National de Région te Boulogne-Billancourt. Hij rondde deze studie af met het behalen van de Prèmier Prix 'à l'unanimité du jury'. Hij won eerste prijzen tijdens concoursen te Leiden, Bolsward, Schaffhausen en Poitiers. In 2006 ontving hij de médaille d'argent van Sociétée; Académique Arts-Sciences-Lettres te Parijs vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur.

Jan Hage geeft vele concerten in binnen- en buitenland en maakt radio- tv- en cd-opnames. Tevens is hij actief als continuo-speler en begeleider van solisten en koren. Hij is een warm pleitbezorger en veelgevraagd interpreet van hedendaagse orgelmuziek. Als solist trad hij op met o.a. de Slagwerkgroep Den Haag, het Asko Ensemble en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Tevens werkte hij mee aan het Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazersensemble 2002 en de najaarsmodeshow 2001 van Victor en Rolf in Parijs.

Als componist schreef hij werken voor orgel en ensembles zoals een Hooglied-cyclus voor zang en instrumenten, 'Elis' voor zang, blokfluit en klavecimbel, 'Mis' voor sopraan en orgel, 'Walsjes' , 'Psalmen' en 'Suske en Wiske-suite' voor orgel.

Hij werd in 1995 benoemd als organist van de Kloosterkerk in Den Haag. Op 1 juni 2011 werd Jan benoemd als organist van de Dom te Utrecht.