Concert #858 op 7 augustus 2019 door Pavel Černý & Tobias Willi

Onderdeel van Groningen Orgelzomer 2019

Programma nog niet bekend

Biografie

De organist, pedagoog en orgeldeskundige Pavel Černý (1970) trad als concertgever op in meerdere landen van Europa, de Verenigde Staten, Japan, Brazilië, Afrika en Cuba. Hij werkt als Docent Orgel aan de Muziekacademie van Praag en de Janáček-Muziekacademie van Brno. Ook treedt hij regelmatig op als jurylid bij concoursen. Na het afronden van het Praagse Conservatorium studeerde hij verder aan de Muziekacademie in zijn geboortestad Praag. Zijn opleiding sloot hij af door het volgen van Masterclasses bij verschillenden belangrijke Europese organisten.

Pavel Černý vestigde de aandacht op zich door het behalen van Eerste Prijzen tijdens Orgelconcoursen in Opava (1990), Lubljana (1992) en bij de 'Prager Frühling' (1994). Verdere onderscheidingen werden hem toegekend door een aantal belangrijke muziek- en cultuurinstellingen. Pavel Černý neemt regelmatig op voor CD, radio en televisie. Hij won o.a.de 'Preis der deutschen Kritik' (1998) voor een CD met vierhandig orgel, gespeeld met collega Martin Rost (Stralsund). Ook is hij werkzaam als artistiek adviseur voor een aantal internationale orgelfestivals. Bij belangrijke orgelprojeckten in Tsjechië treedt hij vaak als adviseur op.

Biografie

Tobias Willi (1976) studeerde van 1997 tot 2003 aan de Hochschule für Musik te Basel, hoofdvak Orgel bij Guy Bovet (Solistendiploma met onderscheiding) en Klavier bij Heinz Börlin en Jürg Wyttenbach. Hierna vervolgde hij zijn studie van 2003 tot 2005 aan het Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris (CNSMDP) in de orgelklas van Olivier Latry en Michel Bouvard ("Cycle de Perfectionnement").

Tobias Willi is sinds februari 2010 als Professor voor Orgel en Improvisatie verbonden aan de Zürcher Hochschule der Künste (ZHdK). En sinds 1 januari 2015 is hij organist van de Johanneskirche in Zürich, waar een intensief muziekprogramma in nauwe samenwerking met de ZhdK wordt uitgevoerd. Als solo-organist concerteerde hij in Zwitserland, vele landen van Europa en Israël, maar ook treedt hij regelmatig op in diverse duo-bezettingen, (Duo Iridolon met saxofonist Lars Mlekusch) en als begeleider van koren en orkesten.

Optredens in het kaders van festivals brachten hem onder andere naar Magadino, Luzern, Toulouse, Parijs, Feldkirch, Wenen,Treviso, Fulda, Freiburg, Bordeaux, Riga, en St. Petersburg.

Het zwaartepunt van zijn werk ligt bij de Muziek van de 19e tot en met de 21e eeuw. Hiervan getuigen vele door hem verzorgde premières van werken van o.a. Jean-Pierre Leguay, Michel Roth, Valéry Aubertin, Raphaël Gogniat, Michael Schneider, Mattias Steinauer, Hans-Jürg Meier, Jürg Wyttenbach, Junghae Lee en zijn veelgeprezen uitvoering van het complete oeuvre voor orgel van Olivier Messiaen tijdens zes concerten in 2014/15. Hiernaast interesseert Tobias Willi zich in het bijzonder voor Improvisatie en projeckten die orgelmuziek met andere kunstvormen zoals film en poëzie verbinden.