Concert #849 op 8 augustus 2018 door Stephen Tharp

1Fuga sopra il MagnificatJohann Sebastian Bach
BWV 733(1685-1750)
2Herr Jesu Christ, dich zu uns wend'Georg Böhm
partita(1661-1733)
3Praeludium e mollDieterich Buxtehude
BuxWV 142(1637-1707)
4Troisième ConcertJean-Philippe Rameau
uit 'Pièces de clavecin en concerts' (1741), orgelbewerking door Stephen Tharp(1683-1764)
a) La Lapoplinière
b) La Timide
c) Tambourins I & II
5Allein Gott in der Höh' sei Ehr'Johann Sebastian Bach
a 2 Clav et Ped, Canto fermo in Soprano
BWV 662
6Chromatische Fantasie und Fuge 
orgelbewerking door Stephen Tharp
BWV 903

Biografie

Stephen Tharp wordt gezien als één van de grootste concertorganisten van deze tijd. Door het spelen van meer dan 1400 concerten verdeeld over 50 concertreizen over de hele wereld heeft hij een gerespecteerde internationale concertpraktijk opgebouwd en is hij vermoedelijk de meest bereisde organist van zijn generatie.

Hij wordt vermeld in zowel de Amerikaanse als de wereldwijde versie van "Who's who" en aan hem werd in 2011 de International Performer of the Year Award verleend door de afdeling New York van de American Guild of Organists (AGO). In mei 2015 werd hij onderscheiden met de Paul Creston Award voor artistieke uitmuntendheid door een toonaangevende persoon in de Kerkmuziek en de Uitvoerende Kunst.

Zijn lijst met optredens vanaf 1987 vermeldt beroemde locaties waaronder St. Bavo Haarlem, St. Eustache Parijs, Ste. Croix Bordeaux, het Hong Kong Cultural Centre, de Town Halls van Sydney en Adelaide, de Tchaikovsky Hall in Moskou, de Tonhalle in Zürich, de Doms van Milaan, Berlijn, Keulen, München, Münster, Passau en Monaco, het Gewandhaus Leipzig, de Frauenkirche te Dresden, de Igreja da Lapa van Porto, de Mosteiro dos Jerónimos te Lissabon, de Kathedraal van Antwerpen, de Dvorak Hall in Praag, de Hallgrimskirkja in Reykjavik, het Morton H. Meyerson Symphony Center te Dallas, de Walt Disney Concert Hall in Los Angeles, het Kimmel Center in Philadelphia, de Riverside Church in New York, de Rice University in Houston, de Spivey Hall in Atlanta en de Severance Hall te Cleveland.

Hij heeft Master Classes gegeven aan Yale University, Westminster Choir College, het Cleveland Institute of Music, Bethel University (St. Paul, MN), Rice University (Houston, TX), de Hochschule für Musik in Stuttgart, Trossingen en Bochum, en voor afdelingen van de AGO. Ook trad hij op als jurylid bij concoursen aan de Juilliard School en de Northwestern University.

Stephen Tharp is een belangrijk pleitbezorger van hedendaagse orgelmuziek en speelt regelmatig premières van nieuwe composities. Hieronder was het symfonisch gedicht Instants (op. 57) van Jean Guillou waarvan de hij de première verzorgde in het King’s College te Cambridge in februari 1998. Aan hem opgedragen werken zijn o.a. "Danse Diabolique" (2016) en "Variations on Rouen" (2010) van George Baker, Toccata Labyrinth (2006) van David Briggs, de Sonata (2005) van Samuel Adler, Psalm 100 (2009) en Stèle (2003) van Eugenio Fagiani, Trois Poèmes (2002) van Thierry Escaich, Sinfonietta (2001) van Philip Moore, Tombeau d'Igor Stravinsky (2000), Toccata and Fuga Sinfonica on BACH (1999) en de Second Symphony (1992) van Anthony Newman, de Slingshot Shivaree for Organ and Percussion (1999) van Martha Sullivan en de Exercitatio Fantastica (1997) van Morgan Simmons. Als componist werd hem door de Dom van Keulen de opdracht verleend voor zijn werk "Easter Fanfares" voor de ingebruikname op Eerste Paasdag 2006 van de nieuwe chamade en tuba registers en schreef hij het werk "Disney’s Trumpets" in februari 2011 voor het orgel in de Walt Disney Concert Hall te Los Angeles waar hij zelf de maand erna de eerste uitvoering verzorgde.

In april 2008 werd Stephen Tharp benoemd tot Official Organist voor het bezoek aan New York van Paus Benedictus XVI. Hij speelde bij drie grote bijeenkomsten die werden bezocht door meer dan 60,000 mensen en wereldwijd uitgezonden. Hij is te horen en zien geweest op de Ierse en Engelse nationale televisie, op Radio Praag, orgelnieuws.nl, en in de VS op Pipedreams van American Public Media. In zowel 2005 als 2011 zond Pipedreams programma's uit die geheel aan zijn activiteiten waren gewijd, een eer die slechts weinig organisten in de wereld te beurt is gevallen.

Hij is ook actief in de kamermuziek, op orgel, piano en clavecimbel en in samenwerking met musici als Thomas Hampson, Itzhak Perlman, Jennifer Larmore, Rachel Barton Pine, het American Boychoir (dirigent James Litton), het St. Thomas Choir (met John Scott als dirigent in het Requiem van Duruflé), in Carnegie Hall, het Metropolitan Museum of Art, Alice Tully Hall en de Avery Fisher Hall in het Lincoln Center. Zijn 15 solo orgel opnames zijn gemaakt op de labels Acis Productions, JAV Recordings, Aeolus, Naxos, Organum en Ethereal, en zijn beschikbaar via de Organ Historical Society (www.ohscatalog.org), JAV Recordings (www.pipeorgancds.com) en Amazon (www.amazon.com).

Zijn opname van The Complete Organ Works of Jeanne Demessieux op Aeolus Recordings, ontving in 2009 de Preis der Deutschen Schallplattenkritik en de Franse 5 Diapason onderscheiding en leidde in oktober 2010 tot een reeks van drie concerten in de Cathedral of St. John the Divine in New York waarin hij het complete oeuvre van Demessieux live ten gehore bracht. Stephen Tharp plays St. Bavo op het label JAV werd uitgeroepen tot “Mooiste CD van 2009" door Resmusica in Frankrijk.

Stephen Tharp behaalde zijn BA graad magna cum laude aan het Illinois College te Jacksonville (IL) en zijn MM aan de Northwestern University in Chicago waar hij studeerde bij Rudolf Zuiderveld en Wolfgang Rübsam. Tevens volgde hij privé-lessen bij Jean Guillou in Parijs.