Concert #845 op 11 juli 2018 door Leo van Doeselaar

NIET voor ORGEL!

1Pavane et Gaillarde sur la batailleAnoniem
uit ‘Liber primus leviorum carminum’ (1571), uitgegeven door Pierre Phalèse
2Concerto d mollAlessandro Marcello
Bewerking voor ‘Clavier’ door Johann Sebastian Bach(1684-1750)
a) (no tempo)
b) Adagio
c) Presto
BWV 974
3An Wasserflüssen BabylonFranz Tunder
Canto solo von 5 viole, door de concertgever aangepast aan orgel met obligaat pedaal(1614-1667)
4Partita 2 d moll voor viool-soloJohann Sebastian Bach
Bewerking voor clavecimbel van Gustav Leonhardt, aan orgel aangepast door de concertgever(1685-1750)
a) Allemanda
b) Corrente
c) Sarabanda
d) Giga
e) Ciaconna
BWV 1004
5Sinfonia uit Cantate "Wir danken dir, Gott, wir danken dir" 
‘orgeluittreksel' van de hand van de concertgever
BWV 29/1

1-2 op koororgel, 3-5 op hoofdorgel

Biografie

Leo van Doeselaar is een veelzijdig musicus, die als organist, pianist en fortepianist een enkele eeuwen omvattend repertoire bestrijkt. Naast zijn “Professur” aan de Universität der Künste in Berlijn heeft hij als organist een grote concertpraktijk opgebouwd in binnen-en buitenland en is hij een veelgevraagd jurylid en docent bij internationale orgelfestivals. Leo van Doeselaar is ook een veelgevraagd pianist. Al meer dan dertig jaar vormt hij een pianoduo met Wyneke Jordans, speelt veel kamermuziek en treedt op als liedbegeleider.

Leo van Doeselaar studeerde aan het Amsterdams Conservatorium orgel bij Albert de Klerk en piano bij Jan Wijn. Naast beide solistendiploma's behaalde hij de Prix d'Excellence orgel. Na zijn studie verdiepte hij zich verder in historische uitvoeringspraktijk, studeerde bij André Isoir Frans orgelrepertoire en volgde fortepianolessen bij Malcolm Bilson en Jos van Immerseel.

Als organist van het Barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging werkt van Doeselaar intensief mee aan het prestigieuze beeld-en geluidsproject ‘All of Bach’. Hij verleende zijn medewerking aan een groot aantal Oude Muziek Festivals in Europa en de Verenigde Staten.

Op cd is Leo van Doeselaar met Wyneke Jordans op uiteenlopende labels vertegenwoordigd, met vierhandig repertoire van onder anderen Schubert, Beethoven, Dvorak, Ravel, Strawinsky en Satie.

Hij heeft inmiddels vele orgel-cd’s op zijn naam staan. Zijn discografie omvat opnamen op historische orgels van werken van J.S.Bach. W.Fr.Bach, Händel, van Noordt, Krebs, Mendelssohn, Franck, Liszt en Reger. De opname van Kammermusik nr. 7 voor orgel en orkest van Paul Hindemith met het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly ontving samen met de andere zes Kammermusiken een Grammy Award. Als titulair organist van het Concertgebouw in Amsterdam treedt hij veelvuldig op met gerenommeerde orkesten, ensembles en solisten. Hij verzorgde wereldpremières van werken voor orgel en orkest van Tristan Keuris, Sofia Gubaidulina en Wolfgang Rihm. De opname van alle klavierwerken van Jan Pieterszoon Sweelinck, waaraan van Doeselaar als organist van de Pieterskerk in Leiden meewerkte, ontving een Edison en de Prijs van de Deutsche Schallplattenkritik.