Concert #842 op 9 augustus 2017 door Masaaki Suzuki & Jon Laukvik & Daniel Zaretsky

Juryconcert Internationaal Martini Orgelconcours

1Praeludium g moll [DZ]Nicolaus Bruhns
(1665-1697)
2Vater unser im Himmelreich [DZ]Georg Böhm
(1661-1733)
3Ach, wie nichtig, ach wie flüchtig [DZ] 
partita
4Praeludium C dur [DZ] 
5Fantasia G dur [JL]Johann Sebastian Bach
Pièce d' Orgue(1685-1750)
BWV 572
6Ach Herr, mich armen Sünder [JL]Jon Laukvik
(Orgelbüchlein Project)(*1952)
7Sonata a moll [JL]Carl Philipp Emanuel Bach
a) Allegro assai(1714-1788)
b) Adagio
c) Allegro
Wotq. 70/4
8Praeludium Es dur [MS]Johann Sebastian Bach
BWV 552/1
9Vater unser im Himmelreich [MS] 
a 2 Clav et Ped, Canto fermo in Canone
BWV 682
10Jesus Christus unser Heiland [MS] 
a 2 Clav et Ped, Canto fermo in Pedale
BWV 688
11Fuga Es dur [MS] 
BWV 552/2

Biografie

De Japanse organist, klavecinist en dirigent Masaaki Suzuki (1954) begon op 12-jarige leeftijd met orgelspelen in kerkdiensten. Na het behalen van een graad in Compositie en Orgel aan de Tokyo Univerisity of Fine Arts and Music, studeerde hij verder aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Ton Koopman (klavecimbel) en Piet Kee (orgel) en behaalde hij zijn UM-diploma's. Hij behaalde de tweede prijs in het Klavecimbel Concours (Basso continuo) in 1980 en de derde prijs op het Orgelconcours te Brugge (1982).

Van 1981 tot 1983 doceerde hij klavecimbel aan de Staatliche Hochschule für Musik in Duisburg. Sinds zijn terugkeer naar Japan heeft hij niet alleen vele orgel- en klavecimbelconcerten gegeven in heel Japan, ook startte hij een inmiddels zeer gewaardeerde concertreeks in de kapel van Shoin Vrouwenuniversiteit in Kobe, waar een orgel in de klassieke Franse stijl staat, gebouwd door Marc Garnier.

Inmiddels heeft hij ook als dirigent een uitstekende reputatie opgebouwd. Sinds 1990 is hij muzikaal directeur van het Bach Collegium Japan, en werkt hij regelmatig met vermaarde Europese solisten en ensembles. Ook kreeg hij veel bijval voor zijn interpretaties van Bachs cantates die verschijnen op het label BIS. Hij is daarnaast bezig voor dit label de complete klaviermuziek van Johann Sebastian Bach op CD vast te leggen.

Sinds 1983 heeft Masaaki Suzuki elke zomer concerten gegeven in Frankrijk, Italië, Duitsland, Nederland, Oostenrijk en vele andere landen. In 1995 en 1997 werd hij door Philippe Herreweghe uitgenodigd om het Collegium Vocale Gent te dirigeren. Als professor voor Orgel en Klavecimbel is hij momenteel verbonden aan de Tokyo Univerisity of Fine Arts and Music.

Biografie

Jon Laukvik begon zijn muziekstudie in Oslo en vervolgde zijn orgelstudie in Keulen bij Michael Schneider. Daarnaast studeerde hij klavecimbel bij Hugo Ruf. Van 1980 – 2016 doceerde hij aan de University of Music and Performing Arts in Stuttgart, Duitsland. Sinds 2016 is hij als professor verbonden aan de Norwegian Academy of Music in Oslo en hij is gastdocent aan de Royal Academy of Music, London.

Laukvik heeft geconcerteerd in heel Europa, Canada, Japan, Korea, Israël en de Verenigde Staten. Daarnaast is hij veelgevraagd jurylid bij concoursen in Chartres, Dallas, Dublin, Nuremberg, Odense, Alkmaar, de ARD-competition Munich, St. Albans, Montreal en Praag.

Naast organist is Laukvik ook componist van werken voor orgel solo, orgel met andere instrumenten en vocaal en ander instrumentaal repertoire.

Biografie

Daniel Zaretsky studeerde piano en orgel aan het conservatorium in Leningrad bij Eduard Bazanov en Nina Ivanovna Oksentian. Hij vervolgde zijn studie aan het Staatsconservatorium van Kazan bij Rubin Abdoullin en aan de Sibelius Music Academy in Helsinki bij Kari Jussila.

Daniel was als organist verbonden aan de prestigieuze Grand Philharmonic Hall in St. Petersburg en gaf les aan het Nizhnij Novgorod Staatsconservatorium. Momenteel is hij orgeldocent aan de universiteit van St. Petersburg en hoofd van de afdeling orgel en klavecimbel.

In 2006 werd hem door de Russische overheid de titel “Honoured Artist of Russia” toegekend.