Concert #840 op 3 augustus 2017 door Leo van Doeselaar & Erwin Wiersinga

Openingsconcert Internationaal Martini Orgelconcours

1Ein feste Burg ist unser Gott [EW]Michael Praetorius
(±1571-1621)
2Echofantasie (a3) [EW]Jan Pieterszoon Sweelinck
SwWV 275(1562-±1621)
3Fantasia ottavi toni [EW]Peeter Cornet
(1575-1633)
4Praeludium g moll [EW]Dieterich Buxtehude
BuxWV 163(1637-1707)
5Ach Gott, vom Himmel sieh darein [EW]Johann Nicolaus Hanff
(1663-1711)
6Magnificat secundi toni [EW]Matthias Weckmann
a) Primus Versus a 5(1616-1674)
b) Secundus Versus a 4 Auff 2 Clavir
c) Tertius Versus a 5
d) Quartus Versus a 6
7Toccata [LvD]Anthon van der Horst
(uit Suite in modo conjuncto)(1899-1965)
8O Grote Christus, Eeuwig Licht [LvD]Jan Welmers
Partita(*1937)
9Canzon francese [LvD]Pieter van Dalem
(±1550-±1601)
10Fantasia à 4 in a [LvD]Jan Pieterszoon Sweelinck
SwWV 273

Biografie

Leo van Doeselaar is een veelzijdig musicus, die als organist, pianist en fortepianist een enkele eeuwen omvattend repertoire bestrijkt. Naast zijn "Professur" aan de Universität der Künste in Berlijn heeft hij als organist een grote concertpraktijk opgebouwd in binnen-en buitenland en is hij een veelgevraagd jurylid en docent bij internationale orgelfestivals.

Leo van Doeselaar studeerde aan het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium orgel bij Albert de Klerk en piano bij Jan Wijn. Naast beide solistendiploma's behaalde hij de Prix d'Excellence orgel. Naast talrijke orgelopnamen omvat zijn discografie een negental CD's samen met Wyneke Jordans met repertoire voor piano à quatre mains .

Als titulair organist van het Concertgebouw in Amsterdam treedt hij veelvuldig op in het Concertgebouw met gerenommeerde orkesten, ensembles en solisten. Daarnaast is Leo van Doeselaar, samen met Erwin Wiersinga, titulair organist van het Schnitger-orgel van de Martinikerk te Groningen.

In 2007 werd hem in de Oude Kerk in Amsterdam de Jan Pieterszoon Sweelinckprijs uitgereikt vanwege zijn verdiensten voor de orgelcultuur. Zijn cd met orgelwerken van Heinrich Scheidemann (MDG) op het van Hagerbeer-orgel in de Pieterskerk werd in 2013 bekroond met zowel de Prijs van de Deutsche Schallplattenkritik als de ECHO Klassik Preis.

Biografie

Erwin Wiersinga (1962) studeerde aan het Stedelijk Conservatorium te Groningen bij Wim van Beek en behaalde het Diploma UM orgel met onderscheiding. Ook behaalde hij het UM diploma piano bij Gerben Makkes van der Deijl. Verdere studie volgde hij bij o.a. Harald Vogel, Marie Claire Alain en Guy Bovet.

In 2014 is hij, samen met Leo van Doeselaar, benoemd tot titulair organist op het fameuze Arp Schnitger in de Martinikerk te Groningen. Erwin Wiersinga is orgeldocent aan de Universität der Künste te Berlijn en aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Hij concerteerde in vele Europese landen alsmede in Korea, China en Japan. In 2007 was hij solist in de Berliner Staatsoper, waar hij de orgelsolo uit de opera Doktor Faust van Busoni o.l.v Daniel Barenboim vertolkte. In 2012 was hij gastdocent aan het State Conservatory van Beijing.

Hij is te beluisteren op verschillende CD's, waarvan de CD "Orgelcultuur in Groningen", opgenomen met enkele Groningse collega's, werd bekroond met een Edison. In 2004 nam hij samen met het vocaal ensemble The Gents het Requiem en de Messe Cum Jubilo van Maurice Duruflé op. Deze CD werd in de internationale pers zeer lovend ontvangen en in het franse Classic Today opgenomen in de top 10 van beste CD's in 2005. In de USA werd de CD onderscheiden met de Classic Internet Award. Ook verscheen het complete orgelwerk van Jehan Alain, opgenomen met collega Leonore Lub voor de NCRV radio op CD. In 2008 verscheen een CD met Yfynke Hoogeveen waarop eigen bewerkingen van o.a. de Tombeau de Couperin van Ravel (waarvan de bladmuziek ook bij de firma Boeijenga is verschenen) voor solo orgel en de klarinetsonate van Poulenc zijn te horen.

Erwin Wiersinga is regelmatig actief in verschillende orkesten waaronder het Concertgebouworkest. In die hoedanigheid werkte hij met dirigenten als Mariss Jansons, Ricardo Chailly, Ivan Fischer, Philippe Herreweghe, Sir Colin Davis en Leonard Slatkin. Hij is organist op het Hinsz-orgel in de Catharinakerk te Roden.