Concert #820 op 5 augustus 2015 door Jetty Podt

1Fantasia et Fuga g mollJohann Sebastian Bach
BWV 542(1685-1750)
2Pavana LachrimaeJan Pieterszoon Sweelinck
(1562-±1621)
3Dido's LamentHenry Purcell
(1559-1595)
4Partite diverse sopra: "Sei gegrüsset, Jesu gütig"Johann Sebastian Bach
BWV 768
5Almande de la NonetteSusanne van Soldt Manuscript
6The Queenes AlmanWilliam Byrd
(1543-1632)
7Von Gott will ich nicht lassenBert Matter
fantasia sopra(*1937)
8Tango voor Pedaal soloJohannes Matthias Michel
(*1962)

Biografie

Jetty Podt studeerde orgel en kerkmuziek aan het Conservatorium van Arnhem bij Johan van Dommele en Bert Matter (1987 diploma DM met onderscheiding). Zij vervolgde haar orgelstudie aan het Utrechts Conservatorium bij Jan Welmers. Zij richtte zich daar in het bijzonder op de uitvoeringspraktijk van laatromantische en twintigste eeuwse orgelmuziek (1988 diploma UM). Later volgde zij een koordirectie opleiding bij Ton Braas, Oane Wierdsma en Jos van Veldhoven. Tevens studeerde zij piano bij Gabrielle Vossen en zang bij Lyda Dekkers en Paul Triepels. Jetty Podt is werkzaam als organist, kerkmusicus, dirigent, docent en componist.

Jetty Podt is organiste aan de Stevenskerk te Nijmegen. Zij bespeelt daar het beroemde König-orgel en de drie kleinere orgels. Zij maakte diverse CD opnamen met werken van o.a. Maurice Duruflé en Jan Welmers. Jetty Podt geeft orgelconcerten in Nederland en in andere landen van Europa. Daarbij maakt zij vaak bijzondere programma's, zoals een combinatie van literatuur en muziek in een programma rond Liszt en Dante, muziek bij het mirakelspel Mariken van Nieumeghen, of bijvoorbeeld een ligconcert, dat in horizontale houding beluisterd dient te worden.

Jetty Podt functioneert tevens als organiste in de liturgische vieringen van het Oecumenisch City Pastoraat in de Stevenskerk. Als dirigent van de vespercantorij Capella Cumerana is zij artistiek verantwoordelijk voor de vespers op zaterdagmiddag in de Stevens, elke eerste zaterdag van de maand. Bij deze vespers wordt koormuziek, die heden ten dage alleen nog op koorconcerten te horen is, opnieuw in een liturgische context geplaatst, waardoor de diepere laag van tekst en muziek naar boven kan komen. De vespers worden georganiseerd door Stichting Ontcommer (Spiritualiteit en Cultuur in het hart van Nijmegen).

Jetty Podt is docent orgel en piano aan de Lindenberg, Huis voor de Kunsten te Nijmegen. Daarnaast heeft zij een privé-lespraktijk voor gevorderde orgelstudenten. Regelmatig schrijft Jetty Podt liedmelodieën in opdracht, zoals bij de hereniging van de PKN in 2004, of bij het 2000 jarig bestaan van de stad Nijmegen in 2005. Ook is haar werk vertegenwoordigd in de bundels voor het nieuwe kerklied Zingend Geloven en Tussentijds. Zij schreef melodieën op teksten van o.a. Andries Govaart, Sietze de Vries, Karel Deurloo en Joost Langeveld.

Jetty Podt voert samen met Berry van Berkum en Joost Langeveld de muzikale kinder-en familievoorstellingen "Alice in Orgelland" en "Help, het orgel verzuipt!" uit. Bij deze kinderconcerten maken kinderen en hun ouders op speelse wijze kennis met het orgel als verrassend veelzijdig instrument. "Alice in Orgelland" werd reeds uitgevoerd op een groot aantal orgels in Nederland, en in Duitsland en België. "Help, het orgel verzuipt!" is de nieuwste voorstelling, die onder regie van Geert Niland een meer theaterachtig karakter heeft gekregen. De voorstelling is te boeken via de contactpagina.